Hardheid, tekening en sortering van de houten vloer
De ene houtsoort is harder dan de ander. De hardheid van het gebruikte hout in combinatie met de aangebrachte afwerklaag bepaalt de weerstand van de houten vloer tegen beschadigingen. Bij het maken van een keuze uit welke houtsoort de houten vloer moet zijn gemaakt hoeft dit echter niet beslissend te zijn. De tekening en sortering zijn ook heel belangrijk, deze bepalen immers hoe de houten vloer eruit ziet. Een harde houtsoort waarin alle oneffenheden, kleurverschillen en knoesten zijn weg gesorteerd, lijkt de beste keuze, dit hoeft echter niet zo te zijn. Esdoorn (ahorn) is harder dan grenen, maar heeft minder tekening. Een deuk in de Esdoorn vloer, (op elke houten vloer wordt geleefd!) zal meer opvallen dan een deuk in de grenen vloer, dit komt door de levendige structuur van grenen. Hardheid van de houtsoort is dus niet alleen van belang bij een goede keuze.
Wij kunnen verschillende houtsoorten in meerdere sorteringen leveren. In uw keuze moet u zich dus aan de ene kant laten leiden door uw smaak en aan de andere kant door de alledaagse praktijk. Hoe gaat de houten planken vloer worden gebruikt? Heeft u kinderen? Zijn er huisdieren?
Showroom
Om uw keuze voor de juiste vloer gemakkelijker te maken kunt u een bezoek brengen aan onze showroom. Hierin presenteren wij u een ruim aanbod in tapis parket, lamel, massieve planken, duo planken, verouderde planken en laminaat. Graag voorzien wij u hiervan een persoonlijk advies.
Een houten vloer werkt
Een goed gedroogd vloerdeel heeft een vochtpercentage van 7-12%. Eigenlijk alleen door variatie in de relatieve luchtvochtigheid kan een vloerdeel nog krimpen en/of uitzetten. In de zomer is de relatieve luchtvochtigheid hoger dan in de winter. Dit komt omdat warme lucht meer waterdamp kan bevatten dan koude lucht. Een goede gemiddelde relatieve luchtvochtigheid in huis is 50-65%. In de winter wordt de “koude buitenlucht” ook nog eens binnenshuis opgewarmd tot 20°C. De relatieve luchtvochtigheid kan zo in de winter onder de 50% dalen. Gevolgen; de vloerdelen krimpen, er kunnen kieren ontstaan of de vloerdelen gaan hol of bol staan. Deze problemen zijn voor een groot deel te voorkomen of op te lossen:
- door het plaatsen van een luchtbevochtiger, die er voor zorgt dat de relatieve luchtvochtigheid zoveel mogelijk stabiel blijft.
- door het toepassen van veren bij een planken vloer.
- door te kiezen voor een plank met toplaag; deze werkt minder.
- kies planken met een V-groef (velling); daardoor zal de werking (kiertje tussen de planken) van het hout minder opvallen.
- door te kiezen voor een tapis vloer; deze wordt gespijkerd en gelijmd en kan hierdoor minder werken.
U moet zich hierdoor niet laten afschrikken, een echte liefhebber van een planken vloer zal deze eigenschappen (van vooral brede massieve vloerdelen) accepteren. Dit hoort bij het karakter van een houten vloer.